magicparfum facebook        H-P: 09-17 | SZ: 09-12     webshop@magicparfum.hu     +36 31 7894-860

GY.I.K.

Kifejezés Meghatározás
Spray

A szpré (hagyományos írással 'spray') olyan szerkezet, amit folyadékok permetezésére használnak.

Találatok - 506
Szinonímák - spray
Parfum
A tiszta parfüm, vagy egyszerűen parfüm tartalmazza legmagasabb koncentrációban a parfümolajat. 15–40% aromás vegyületek, az IFRA (Nemzetközi Parfüm Szövetség) ennek az oldatnak az erősségét 20%-os átlag számmal fejezi ki.
Találatok - 1756
Szinonímák - parfüm, extrait
Kölnivíz

A kölnivíz (Kölnisch Wasser) egy illatszer. A forgalomba hozatal előtt évekig tölgyfahordókban érlelik. Az összetétele titkosan őrzött, csak a legfőbb alkotórészei ismertek: citrusfélékből kivont illóolajok, rozmaring, levendula és tiszta alkohol. A kölnivíz receptje az olasz származású Johann Maria Farinától származik. 1709-ben alapította kölni parfümgyárát. Forradalmi eljárásokat alkalmazott az Eau de Cologne receptúrájában. A létrehozott friss és könnyű illat teljesen más volt, mint az addigi erőteljesen buja esszenciák. Farina tiszta alkoholt desztillált, és abban oldotta fel az illatanyagokat. A kölnivíz hamar népszerűvé vált, 1747-re már egész Európa ismerte. II. Frigyes, Goethe és Napóleon is lelkesen használta. A kölnivíz gyártása ma is családi kézben van. Az előállító család lakóhelyének házszáma Kölnben a 4711 volt. A szer mind a mai napig ezt a márkanevet viseli.

Találatok - 648
Szinonímák - Kölni
Illóolajok

Az illóolajok tömény, lipofil (zsírban oldódó) és általában vízzel nem keveredő (hidrofób) folyadékok, amelyek illékony vegyületeket tartalmaznak, és növényekből vonják ki őket. Az illóolajokat definíció szerint desztillációval vagyis lepárlással (víz-, vízgőz-, vagy gőzlepárlás), hidegen sajtolással állítják elő. Félreértelmezhetően gyakran az oldószeres extrakciót is az illóolajok kivonásaként tüntetik fel, azzal a növények, elsősorban a finom növényi alkatrészek (pl. virágok) illékony komponenseit vonják ki, amelynek a végeredménye a konkrét illetve annak a tisztított változata az abszolút tinktúra.

Találatok - 469
edt
A modern illatszerekben az Eau de Toilette kifejezést általában az illatok koncentrációjának leírására használják. Az Eau de Toilette gyengébb, mint a Parfum, de erősebb, mint a kölni. Eau de Toilette (EdT): 5–15% (jellemzően ~ 10%) aromás vegyületek.
Találatok - 974
Szinonímák - Eau de Toilette
edp
Az egyik leggyakoribb és legnépszerűbb parfüm koncentráció. Eau de Parfum (EdP) 10–20% aromás vegyületek (tipikusan ~ 15%).
Találatok - 1075
Szinonímák - Eau de Parfum
edc
Németül Kölnisch Wasser, magyarul egyszerűen kölni. Egy parfüm, amely Németországból, Kölnből származik. Az eredetileg Johann Maria Farina (Giovanni Maria Farina) keverte össze 1709-ben, azóta általános kifejezés lett az illatosított készítményekre, amelyek tipikus koncentrációja 2–5%. A híg etanol (70–90%) alapon felül az eau de cologne citrusolajok keverékét tartalmazza, beleértve a citrom, a narancs, a mandarin, a klementin, a bergamott, a mész, a grapefruit, a vérnarancs és a keserű narancs olajait. Tartalmazhat neroli, levendula, rozmaring, kakukkfű, oregano, petitgrain (narancs levél), jázmin, olíva, olajbogyó és dohányolajokat is.
Találatok - 808
Szinonímák - Eau de Cologne, kölni
deodorant

A dezodorokat bőrfelületre alkalmazzák, hogy megakadályozzák, vagy elrejtsék a test szagát (jellemzően a hónaljban). Egyik altípusuk, az úgynevezett izzadásgátlók, megakadályozzák önmagában az izzadást, tipikusan az izzadságmirigyek blokkolásával. Más típusú dezodorok lehetővé teszik az izzadást, de megakadályozzák az izzadság baktériumhatását, így a kellemetlen szagokat is.
A dezodorok és izzadásgátlók többféle kiszerelésben kerülnek forgalomba. A leggyakrabban alkalmazott formátumok különböző országokban változnak. Európában az aeroszolos spray-k népszerűek, csakúgy, mint a krém, a stift és a roll-on formák. Észak-Amerikában a szilárd (stift), vagy gél formák dominálnak.

Találatok - 748
Szinonímák - deodorant stift, deodorant stick, deodorant spray
Coco Chanel

Coco Chanel 1928-banCoco Chanel 1921-ben egy a Francia Riviérán töltött vakációja során találkozott Ernest Beaux-val, a híres parfümkészítővel. Chanel, akiről ebben az időben egész Párizs beszélt, arra kérte Ernest, hogy készítsen neki egyedi parfümöt. Coco kifejezetten különleges illatra vágyott, egy olyan összetételt szeretett volna, ami mesterséges, mint a felső szabászati ruhastílus "egy női parfüm, aminek nő illata van". Ebben az időszakban ez azért volt különleges, mert eddig minden illatszer alapanyagául virágok szolgáltak, s így természetesnek minősültek. A fiatal vegyész, már évek óta tanulmányozta az aldehideket. Ezek olyan szintetikus anyagok, amelyek a desztillálási folyamat során egyre erősödő természetes virágillatot fejlesztenek. Chanel beleegyezett, hogy kipróbáljon néhány mintát.

Intim kapcsolatban élt az emigráns Dmitrij Pavlovics Romanov orosz nagyherceggel. Ő rajzolta a Chanel N° 5 első flakonját, ami nem volt más, mint a cári testőrség vodkásüvege. A flakon azóta többször formát váltott.

A Chanel N°5 nem csak azért különleges, mert ez az első mesterségesen alkotott parfüm, hanem azért is, mert Coco ezzel a lépésével új tendenciát indított: innentől kezdve minden neves divatház saját parfümmel is rendelkezett.

Coco az Ernest által ajánlott mintasorozatból szándékosan az 5. ampullát választotta, mert ez volt a szerencseszáma. A névválasztás, pedig tudatosan történt: " A kollekciómat az ötödik hónap, ötödik napján indítom el a piacon, így hagyjuk meg neki az ötös számot, amely majd szerencsét hoz neki is".

"Az a nő, aki parfümöt nem visel, annak jövője sincsen." - mondta Coco 1923-ban.

Találatok - 551
Szinonímák - Coco, Chanel
Aroma

Az aroma a görög ἄρωμα (aroma) (jelentése: fűszer, illat, parfüm) szóból származik. Az aroma szó általános értelemben véve egy kémiai kölcsönhatás következtében kiváltott érzékszervi ingerület által behatárolható illatot és / vagy ízt jelöl, ami bizonyos kémiai anyagok jelenlétére utal élelmiszerekben, gyógyszerekben, illatszerekben.

Találatok - 527
Szinonímák - parfümök, illat
after shave

Borotválkozás utáni arcszesz, arcbalzsam, vagy arcvíz. Karakteres, jó illatú tonik, ápolja a bőrt, zárja a pórusokat, gátolja a fertőzéseket, enyhíti az irritációt és a bőrpírt, frissességet ad, és begyógyítja a kisebb sebeket.

Találatok - 411
Szinonímák - after shave

Márkáink

Kapcsolat


8800 Nagykanizsa, Sugár út. 2.
webshop@magicparfum.hu
+36 31 7894-860